Mijn Kwartier is een online zelfhulpprogramma, dat je dagelijks van thuis uit begeleidt in het verbeteren van je zelfvertrouwen. Aan de hand van therapeutische technieken helpt het je ontdekken wat jou gelukkig maakt en wat jou ongelukkig maakt. Het zet je krachten in de verf, zodat je hierop vervolgens kan steunen om meer te doen van wat je gelukkig maakt.

Zelfvertrouwen is een breed concept. Dit kan voor iedereen iets anders betekenen en wordt ook vaak door verschillende mensen aan de hand van verschillende parameters gemeten. Vorige ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je zelfvertrouwen aangetast is of dat je een negatief zelfbeeld hebt. Dit kan zelfs dateren van toen je heel jong was en gebaseerd zijn op de meest rudimentaire relatie in je leven, namelijk deze met je ouders.

Vaak heeft de puberteit ook een grote invloed op je zelfvertrouwen, aangezien dit een periode is die een grote invloed heeft op je persoonlijkheid en waarin je je vaak onzeker voelt over jezelf.

 

Wat kun je zelf doen?

Gebeurt er iets wat je niet leuk vindt? Zeg dan ‘dit vind ik niet leuk’. Je kunt dit ook later nog zeggen, bijvoorbeeld ‘wat er toen gebeurde vond ik niet leuk’. Zo komen mensen te weten wat jij leuk vindt en wat niet.

Heb je ‘ja’ gezegd terwijl je eigenlijk ‘nee’ had willen zeggen? Je kunt er altijd op terugkomen. Leg uit waarom je eerst ‘ja’ zei, en waarom je het toch liever niet doet. Zeg in ieder geval iets of geef een reactie.

Het helpt om te praten met iemand die je vertrouwt over wat je wel en niet wilt. Zo kunt je samen, in een veilige omgeving, onderzoeken wat je fijn vindt en waar je goed in bent. Praat ook over waarom jij soms agressief reageert.

Zelfbewustzijn In onze huidige maatschappij is zelfbewustzijn een ondergeschoven kindje. Emoties eten en drinken we het liefst weg, op school leren we er niets over en als we er middels psychologie of meditatie mee geconfronteerd worden vinden we het zweverig. Ergens heel vreemd, want het is de basis van een intens gelukkig leven. Ieder mens heeft gedachten, emoties en gevoelens.

Zoals de beroemde psychoanalyticus Carl Jung aangaf zijn we ons slechts bewust van 5% van wat er zich in ons afspeelt. 90% gebeurt onbewust. 90% van jouw (en voor de ene persoon zal dat meer zijn dan voor de ander) gedachten, emoties en gevoelens heb je onbewust. Deze onbewuste factoren hebben een enorme invloed op je gedrag en welzijn. Stel je eens voor dat je meer inzicht krijgt in je innerlijk, dat je jezelf beter gaat begrijpen.

Dan weet je veel beter waarom je je voelt zoals je je voelt en kun je zien waar bepaald agressief gedrag vandaan komt. Logischerwijs ontwikkel je in dat proces zelfvertrouwen door positief denken.