Gedachten loslaten

Kun jij je gedachten niet loslaten en zit je constant te piekeren, probeer dan een vertrouwenspersoon te zoeken. Nee dit hoeft niet altijd een professionele hulp te zijn! Dit kan gerust een vriend of familielid zijn. Misschien is dit voor jou juist een geruststellende gedachte, omdat deze dicht bij jou staat. Wanneer je overspannen bent, is het noodzaak dat je hier zo spoedig mogelijk iets mee doet. Een vol hoofd is niet prettig, Na een eerste gesprek zul je zien dat dit een aantal obstakels weg zal nemen. Probeer patronen te doorbreken door jezelf te veranderen. Denk eens op een andere manier. Jij hebt een burn-out en daar wil je van af.

Stressfactoren

Je kan het zo gek niet bedenken of iets kan er voor zorgen dat je gestrest raakt. Het belangrijkste is wat je hier aan kan doen om dit te verhelpen. Eerder op bed kan je vermoeidheid beperken, wat fitheid oplevert. Hier zul je zelfverzekerder door worden. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Wat nou als je juist een slechte slaper bent, wat moet je daar dan weer aan doen? In dit artikel van positief denken kun je een behoorlijk aantal tips halen die je wellicht kunnen helpen.

 

 

 

 

 

 

Positiever worden

Positiever worden wat kunnen we hier nog aan toe voegen? Er is natuurlijk al veel over gezegd hier op deze site om positiever in het leven te staan. Toch wil ik je nog iets vertellen over vermoeidheid. Hoe ontstaat dit en hoe werkt dit door op je gestel. Is het juist dat je vol gedachtes zit, slaap je gewoon slecht of heb je vaak hoofdpijn? Eigenlijk moet je kunnen omgaan met stress en dus stoppen met piekeren. Dit is niet eenvoudig, toch heb ik er voor gezorgd om een aantal stressfactoren los te laten. Laat ik 2 voorbeelden noemen.

Ongelukkig zijn

Als jij altijd maar ongelukkig bent, werkt dit door op jou. Je blijft onzeker en kan dit moeilijk doorbreken. Altijd in dezelfde spiraal en niet makkelijk te doorbreken. Ik had hier hulp bij nodig om van deze hoofdpijn en slapeloosheid af te komen. Door met een psycholoog te praten kwam ik er achter dat mijn werk een onderdeel van het ongelukkig zijn.

 

Functie verandering

Door de verandering van mijn functie in mijn werk, heb ik de beste zet gemaakt! Door een stap terug te doen, deed ik 3 vooruit. De hoofdpijn was binnen een paar maanden weg, gewoonweg omdat ik beter sliep en dus minder kopzorgen had. Uiteraard wil iedereen altijd het hoogst haalbare in het leven. Maar leer jouw grenzen kennen. Tot zover en niet verder. Maak jezelf gelukkig en geniet.

 

Wat is zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen nou eigenlijks?

 • Zelfvertrouwen is minder investeren in wat anderen van je vinden dan investeren in wat je van jezelf vindt.
 • Het duidelijk maken van jouw overtuigingen, of ze veranderen, gebaseerd op nieuwe informatie.
 • Zelfvertrouwen is het niet nodig vinden om jezelf te bewijzen aan anderen maar alleen aan jezelf. Want jij houdt jezelf aan hogere normen dan iemand ooit zal doen.
 • Zelfvertrouwen is bewust willen leven en het herkennen en kijken naar je gedachten en emoties.
 • Jezelf accepteren en weten wat je krachten zijn, maar ook vrienden worden met je mindere kanten.
 • Zelfvertrouwen is verantwoordelijkheid nemen voor je eigen emoties en acties, en niet van dat van anderen. Dit gaat nog weleens fout in relaties. Alleen jij kunt die verantwoordelijkheid nemen. Niet je partner, en andersom.
 • Zelfvertrouwen is duidelijk je visie en je mening geven als iemand het vraagt.
 • Zelfvertrouwen is weten welke kant je op wil in het leven. Je leven afstemmen op de essentie.
 • Zelfvertrouwen is eerlijk zijn naar anderen, naar jezelf en naar je karakter.

 

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is niet altijd even gemakkelijk op te bouwen. Vooral tijdens de puberteit stellen we ons veel vragen omtrent wie we zijn, tot welke groep we horen. Maar zelfs na de puberteit kunnen we in contact komen met situaties die ons zelfvertrouwen doen wankelen. Aangezien iedereen een ander verhaal heeft, kunnen situaties door iedereen anders geïnterpreteerd worden.

Geen zelfvertrouwen meer

Wanneer je geen zelfvertrouwen meer hebt dan kom je vanzelf in een negatieve spiraal terecht, het ene negatieve is nog niet gebeurd of het volgende staat al weer voor je klaar. Je mist verjaardagen en feestjes omdat je te onzeker over jezelf bent. Dat kan natuurlijk een keer gebeuren want iedereen is wel eens een keer down of depressief of gewoon in een slechte stemming. Maar wanneer je last hebt van een totaal gebrek aan zelfvertrouwen dan worden deze problemen structureel. En dat is nu net desastreus voor je! We raden je dan ook aan om direct actie te ondernemen om weer zelfvertrouwen te krijgen met onze cursus. Zo ben je er binnen no time en op eigen kracht weer snel bovenop. Denk positief en zorg voor een leven vol met vertrouwen in je zelf. Ga direct zelfvertrouwen vergroten met onze online cursus zelfvertrouwen!

Depressie symptomen

Depressie symptomen

Wat zijn de symptomen van een depressie? Ik zet ze voor jou op een rij.

 • Sombere stemming
 • Niet goed in je vel
 • Machteloosheid
 • Veel piekeren
 • Moeite met nadenken
 • Geen zelfvertrouwen
 • Assertiviteitsprobleem
 • Snel boos
 • Vermoeidheid
 • Hoofdpijn
 • Hartkloppingen

 

Dit zijn slechts een aantal kenmerken er zijn natuurlijk nog veel meer te bedenken. Herken jij je hierin? Iedereen heeft wel eens een moment dat je je niet lekker in je vel voelt zitten. Hoe kun je dit dan overwinnen, vraag je je dan af. Eerst wil ik je uitleggen welke vormen van depressies er zijn.

Bipolaire stoornis

Burn-out/depressie

Postnatale depressie

Een depressie overwinnen kan niet overwonnen worden, als je niet eerst de definitie weet van een depressie. Wat zijn de kenmerken hiervan? Is hier iets aan te doen? Maar natuurlijk is hier iets aan te doen. Als jij alle kenmerken in kaart gebracht hebt moet dit zeker lukken. Positieve gedachten zijn van belang.

 

Depressie kenmerken

Eerder werden er al een aantal symptomen genoemd. Nog een paar kenmerken zijn:

 • Gespannen
 • Schaamtegevoel
 • Zorgen over morgen
 • Zenuwachtig
 • Snel geïrriteerd
 • Bang

 

Oplossing om hier van af te komen

Een directe oplossing is hier niet voor te vinden. En zeker is dit niet snel te bewerkstelligen. Hier is gewoon enige tijd voor nodig. Wel kun je hier aan werken door middel van een training door mensen die hier in gespecialiseerd zijn. Als je hier voor open staat en die stap kunt zetten, kun je hier al snel verbetering in vinden.

Een assertiviteitstraining wordt dit ook wel genoemd. Als je hier iets meer over wil weten kun je hier nog veel meer over lezen. Doe dit en je zult begrijpen dat je goede stappen vooruit maakt. Al is het maar een kleine stap. Als jij het positieve hier uithaalt en inziet zal dit doorwerken in jouw gedachtegang. Heel veel succes zou ik je willen wensen. Neem van mij aan dat je positiever in het leven zal staan dan ooit tevoren. Je depressie symptomen korten in.

 

11 Assertieve Tips!

11 Assertieve tips! 

Assertiviteit is een eigenschap waar iedereen recht op heeft en die eigenlijk iederen zou moeten hebben! Juist in de wereld waarin we nu leven is assertiviteit een eigenschap die erg belangrijk is om te hebben! Assertiviteit is een vorm van communiceren die genoeg ruimte laat voor ieders eigen mening, wensen en standpunten.

11 assertieve tips, cursus assertiviteit online

Assertiviteit is een positieve open houding, eerlijk zijn, luisteren, je gevoelens en ideeën kunnen uiten en beslissingen kunnen nemen. Assertief zijn biedt je de potentie om een gevoel van controle, een groot zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld te hebben! Wanneer je assertief bent gaat alles net even wat makkelijker en heb je het leven dat je altijd al wilde!

Assertiviteit zorgt er o.a. voor dat we een win-win situatie creëren op het gebied van respect en gelijkheid in onze communicatie en omgang met andere mensen!

Assertiviteit is samen te vatten in 4 eigenschappen die je kunt leren en oefenen met deze 11 assertieve tips:

 1. In staat om nee te zeggen
 2. Je bent in staat om te vragen wat je wilt!
 3. Om op de juiste manier duidelijk je gedachten en gevoelens te uiten
 4. Je bent in staat om een gesprek of discussie te beginnen, voort te zetten of te beëindigen
 5. Daarnaast kun je na het volgen van de cursus er van uitgaan dat je:
 6. Een stuk zelfbewuster bent!
 7. Je makkelijker nee kunt zeggen wanneer jij dat het beste vindt!
 8. Duidelijk je mening kunt geven!
 9. In staat bent kritiek te geven en te ontvangen zonder invloed op je gemoed!
 10. Confrontaties aan durft te gaan in plaats van te ontwijken!
 11. Keuzes kunt maken die je leven positief beïnvloeden!

Depressie overwinnen

Een depressie overwinnen kan niet overwonnen worden, als je niet eerst de definitie weet van een depressie. Wat zijn de kenmerken hiervan? Is hier überhaupt iets aan te doen? Heeft u weinig zelfvertrouwen? Dit zijn slechts een paar vragen die beantwoord kunnen worden, als je voor jezelf duidelijk al jouw negatieve punten op een rij hebt. Ook jouw positieve gedachten zijn van essentieel belang en zijn gewichtig om hier aan toe te voegen. Dit zijn je krachtige punten waar je gebruik van dient te maken.

 

Depressie

“Depressie is een benaming voor een stemmingsstoornis die zich kenmerkt door een verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. In het dagelijkse spraakgebruik wordt de term ‘depressief’ gebruikt voor uiteenlopende gemoedstoestanden, variërend van een korte dip tot ernstige neerslachtigheid.

Een klinische depressie beschrijft een combinatie van symptomen en is geen oorzaak of verklaring voor verlies van levenslust of zware neerslachtigheid. Behandelaars, verzekeraars en beleidsmakers spreken van een klinische depressie wanneer aan een aantal criteria wordt voldaan, zoals vastgelegd in diagnostische en statistische handboeken”. Omschrijving afkomstig van https://nl.wikipedia.org/wiki/Depressie_(klinisch).

zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen opbouwen

Om meer zelfvertrouwen te krijgen, zul je toch eerst een aantal zaken op een rij moeten hebben. Hier zijn een tal van voorbeelden om dit voor elkaar te krijgen. Hoe wordt ik assertief? Hoe krijg ik mijn zelfvertrouwen weer terug? Kan ik een cursus zelfvertrouwen volgen? Je zelfvertrouwen opbouwen is natuurlijk niet makkelijk. Realiseer je dat je dit niet alleen kunt. Schaam je dus niet om hier hulp bij te zoeken.

 

Zelfvertrouwen vergroten

Je zelfvertrouwen vergroten lijkt misschien heel moeilijk. Toch zijn er veel handvaten om dit probleem op te lossen. Juist waar jij de meeste angst aan ondervindt, moet je niet uit de weg gaan. Laat bijvoorbeeld op de momenten dat je onzeker bent van je horen, al is het maar kort. In een teamoverleg zullen mensen jou hierom waarderen. Een bijdrage aan het gesprek zal op prijs gesteld worden, ook door je meerderen. Waar een wil is, is een weg.

 

Zelfbeeld verbeteren

Je zelfbeeld verbeteren begint met waardering en respect voor jezelf te hebben, zodat je in staat bent om grenzen te gaan stellen en onafhankelijk zult zijn van de mening van anderen.

 

Het is een raar gegeven maar wel waar dat mensen die respect van anderen nodig hebben dit niet krijgen en zij die het niet nodig hebben dit wel krijgen. Hoe kan dit?

Het is doorgaans zo dat mensen met een laag zelfbeeld de neiging hebben om zichzelf weg te cijferen.

Zij praten mee met anderen en durven niet hun eigen mening op tafel te gooien uit angst voor afwijzing zich niet beseffend dat dit juist het tegenovergestelde van respect oplevert. 

Je zelfbeeld verbeteren doe je door voor jezelf op te komen en jezelf te respecteren en waarderen.

Je zult zien dat er mensen niet meer met je willen omgaan. Dit is maar goed ook want er zullen mensen voor in de plaats komen, die veel beter bij jou passen. Mensen met een positief en sterk

zelfbeeld krijgen ook wel te maken met kritiek op hun persoon alleen gaan zij er anders mee om. Staan sterker in hun schoenen vanwege hun positieve zelfbeeld.

Als jij je zelfbeeld verbeterd en jezelf waardeert heb je de waardering van anderen minder nodig, al is het altijd prettig ontvangen natuurlijk.

Door middel van een lijstje met persoonlijke verbeterpunten, wat jezelf kunt maken, kun je bovenstaande gaan oefenen om je zelfbeeld te verbeteren.

Zet er in wat je voor jezelf niet meer wilt doen en niet meer gaat accepteren van anderen en ga ze stuk voor stuk oefenen.

 

Zelfvertrouwen en een laag zelfbeeld?

Zelfbeeld en zelfvertrouwen ligt aan de basis van ons functioneren. Het kan ervoor zorgen dat je gelukkig bent met jezelf of dat je op zoek bent naar jezelf. Vaak twijfelen mensen met een laag zelfvertrouwen voortdurend aan zichzelf. Ze hebben waarschijnlijk iets dom gezegd of weten niet hoe reageren in bepaalde situaties. Zoals eerder gezegd hebben we allemaal een ander verhaal. Dit zorgt er ook voor dat we allemaal gevoelig zijn aan ander dingen. Voor de één kan het professioneel veld meer bijdragen aan het zelfvertrouwen, voor de ander is dat een relatie.

Als we vaker met dezelfde situaties geconfronteerd worden, kan dit erg doorwegen. Dit kan zelfs tot depressie of een burn-out leiden. Daarom is het nuttig je zelfvertrouwen op te bouwen en te leren uit deze situaties omtrent wat jou gelukkig maakt.

Test zelfvertrouwen

Test zelfvertrouwen

Ben jij onzeker en wil je daar graag vanaf komen? Zou jij graag met een flinke dosis zelfvertrouwen door het leven willen gaan? Tips om hier vanaf te komen zijn te vinden op het internet.

Dit is een laagdrempelige manier om snel en effectief van je onzekerheid af te komen.

Eenmaal de stap gezet hiertoe geeft al blijk van vertrouwen in jezelf.

Gebrek aan zelfvertrouwen kan ook slecht zijn voor je gezondheid.

Als dit ten uiting komt op bijvoorbeeld de werkvloer zal je je gespannen en nerveus kunnen gaan voelen.

Vaak verslechterd het alleen maar als je hierop geen actie onderneemt en dus is het geen slecht idee om

je eens te gaan verdiepen in de beschikbare testen voor zelfvertrouwen te vinden op het internet.

 

Zelfvertrouwen vergroten

Echter na het doen van een test zelfvertrouwen zal opeens niet je zelfvertrouwen vergroot zijn.assertiviteit

Dit vergt een verandering in je leven.

Veranderingen in je leven krijg je door:

 1. Te kiezen voor verandering.
 2. Je gedrag.
 3. Gewoontes.
 4. Je leven.

Kiezen voor verandering is eenvoudig en snel te doen.

De eerste stap is al genomen doordat je een test hebt gedaan in

testen hoeveel zelfvertrouwen of je hebt.

Daarna komt het aan op je eigen wil om je zelfvertrouwen te vergroten.

De test zelfvertrouwen zal je wellicht inzicht hebben gegeven waar het bij jou aan zelfvertrouwen ontbreekt.

Dus ben je daarmee al een stap verder in het vergroten van je zelfvertrouwen.

Dit is je al gelukt!

Misschien is het een goed idee om na een tijdje nadat je je leven hebt getracht te veranderen opnieuw

een test zelfvertrouwen te gaan doen om te kijken of je al iets verder bent gekomen hiermee.

Ook dit is effectief ophogen van je zelfvertrouwen.

Je zult merken door alleen er maar bezig mee te zijn, je zelfvertrouwen al groeit en kun je tevreden met

jezelf zijn en je gelukkig voelen.

Positief denken over jezelf!

Positief denken over jezelf!

Hoe moeilijk zou het zijn om positief over jezelf te gaan denken? Het lijkt makkelijk maar in de praktijk blijkt dat liefst 80% van alle mensen negatief over zichzelf denkt… Dat vinden wij eigenlijk best wel heel veel! Hoe kan het toch dat mensen zo negatief over zichzelf zijn terwijl dit eigenlijk helemaal nergens goed voor is. En dan bedoelen we echt helemaal nergens goed voor.

Wanneer je negatief over jezelf denkt dan gebeuren er alleen maar negatieve dingen en zo kom je in die neerwaartse spiraal terecht. Ontsnappen uit een negatieve spiraal is bijzonder moeilijk maar wij gaan je daarbij helpen met een aantal simpele maar oh zo effectieve tips! Zo kan jij weer positief denken over jezelf en ontsnap je uit de klauwen van de negativiteit!

Tips voor Positief denken over jezelf!

De allereerste tip is: Accepteer jezelf zoals je bent!

Echt, iedereen staat wel eens enorm te balen voor de spiegel in de slaapkamer en denkt daarbij dat hij of zij niks bereikt heeft in het leven. Soms heb je in de omgang met anderen het gevoel dat je niets goed genoeg kan doen en dat je er bij de ander maar matig uitziet. Maar weet je wat? Niets is minder waar. Zowel van binnen als van buiten is er op iedereen wel het een en ander aan te merken. Bovendien zie jij jezelf altijd anders dan de buitenwereld jou zal zien. Tijd dus om jezelf te accepteren zoals je bent want dat geeft enorm veel rust! Jij bent goed zoals je nu bent!

Opgroeien en bewust worden van jezelf

Hele kleine baby’tjes weten nog niks van zichzelf behalve weten wanneer ze honger hebben. Eigenlijk zijn ze een blanco vel waarop het lven nog geschreven moet worden. Konden we altijd maar zo blijven. Naarmate een kind groter wordt, duurt het nog best een poos voor het echte zelfbewustzijn naar boven komt. Daardoor kunnen kinderen ook zo heerlijk onbevangen in hun fantasiewereldje leven en zonder terughoudendheid met andere kindjes spelen. Pas wanneer ze groter worden volgen de ontwikkelingen zich in snel tempo op en gebeuren er veel dingen die bealen hoe jij over jezelf denkt. En jammer genoeg is dit in veruit de meeste gevallen meestal een negatieve beeldvorming.

Tegelijk met dat nieuwe net gevormde zelfbeeld komt ook het vergelijken om de hoek kijken; op populaire websites en in jongerentijdschriften worden alle beschreven personages door pubers bekeken in relatie tot zichzelf. Als puber kijk je naar: is iemand dikker of dunner? Wat voor huid heeft hij of zij? Hoe gespierd is zijn lichaam wel niet en hoe slap ben ik? Hoe gaat zij met mensen om en wat kan ze dat goed? Met welke prachtige vrouw heeft hij verkering gekregen? Vervolgens vergeet je rekening te houden met het gefotoshopte ideaalbeeld en het zorgvuldig gebeeldhouwde imago, en denk je: ik word nóóit zo knap, slim, gespierd en bijzonder als deze mensen. Dat klopt natuurlijk ook.

Hoe anderen naar zichzelf kijken

De een is er wat beter in dan de ander: het ophouden van een zelfverzekerd imago en zelfvertrouwen in zichzelf hebben. Een klein deel van de mensen is écht zelfverzekerd, dat wordt vaak makkelijker naarmate je ouder wordt, maar zelfs mensen die barsten van het zelfvertrouwen hebben wel eens een moment waarop ze aan zichzelf twijfelen. Ook het volhouden van een beeld naar de buitenwereld toe is enorm lastig. Omdat de meeste mensen een ‘acteur’ nooit zien zoals hij echt is, trekt hij automatisch de mensen en gebeurtenissen naar zich toe die juist niet goed voor hem zijn. Van buiten is zo iemand enorm succesvol, maar van binnen kan de eenzaamheid verschrikkelijk zijn.

Lees hier meer tips om positief te gaan denken!

 

5 tips voor meer zelfvertrouwen!

5 tips voor meer zelfvertrouwen!

Wil jij net als ons meer zelfvertrouwen? Lees deze 5 tips voor meer zelfvertrouwen. Dit is je kans om assertiever te worden. Met deze tips ben je snel in staat om beter voor jezelf op te kunnen komen en ben je voor niemand meer bang. Zelfvertrouwen en assertiviteit zijn 2 belangrijke eigenschappen die je nodig hebt in je dagelijkse leven!

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Gratis 5 tips voor meer zelfvertrouwen en assertiviteit!

Zorg voor balans

Bij assertiviteit en zelfvertrouwen gaat het erom dat je je mening, gedachten en gevoelens op een directe en eerlijke manier durft uit te spreken naar anderen. Dit hoeft zeker niet ongepast of onbeleefd te zijn, integendeel zelfs. Het is belangrijk om een balans te vinden tussen je eigen belangen en de belangen van je omgeving en de mensen om je heen. Neem niet te veel hooi op je vork en zeg het wanneer je jezelf niet prettig voelt en vindt dat je niet goed wordt behandeld. Goede communicatie is belangrijk voor het vinden van de juiste balans in jouw leven. Niet in het leven van een ander!

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Begin stap voor stap

Het ontwikkelen van een nieuwe kwaliteit gaat natuurlijk niet zomaar, dit vergt tijd. Verwacht niet dat je binnen een mum van tijd omgetoverd kan worden tot een assertief persoon die blaakt van het zelfvertrouwen, maar geef het de tijd en stop er energie in. Misschien vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen of je gevoelens te uiten. Stap voor stap kun je toewerken naar jouw doel om assertiever te zijn. Begin klein en oefen bijvoorbeeld met “nee” zeggen als iemand om een gunst vraagt.

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Stel jezelf open voor veranderingen

Misschien ben jij iemand die wat verlegen is en liever een beetje op de achtergrond blijft. Jezelf meer openstellen en kwetsbaarder opstellen naar anderen kan echter erg voordelig voor je zijn. Het kan helpen in het proces om assertiever te worden. Als je bijvoorbeeld meer over jezelf vertelt aan anderen en jezelf laat zien, weten zij met wie ze te maken hebben. Zo kunnen ze beter rekening met je houden en zullen ze eerder jouw standpunten respecteren. Als jij bijvoorbeeld jouw grenzen duidelijk maakt, zullen anderen daar minder snel overheen gaan en weten ze dat er niet met jou te sollen valt.

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Durf NEE te zeggen

Leer “nee” te zeggen als je nee bedoelt, zonder dat je je hier schuldig over voelt. Je hoeft hier bovendien niet altijd een reden voor klaar hebben liggen. Als je ergens bijvoorbeeld gewoon geen zin in hebt is het prima om “nee” te zeggen. Een nadere toelichting hoef je de ander niet te geven. Je bent vrij om verzoeken te weigeren. Probeer hierbij niet te veel te denken aan wat anderen misschien van je vinden; denk vooral aan wat jij vindt. Hoe vaker je “nee” durft te zeggen, hoe makkelijker het wordt.

5 tips voor meer zelfvertrouwen

Ga conflicten of confrontaties aan, wees er niet bang voor!

Zit je ergens mee, heb je via via gehoord dat iemand iets vervelends over jou heeft gezegd of heb je een boos berichtje ontvangen dat je niet aanstaat? Stel de confrontatie niet uit maar reageer direct en eerlijk want dan ben je er vanaf. Als je erover blijft dubben of het probleem uit de weg probeert te gaan, zal het alsnog lang in je achterhoofd blijven hangen en kan het je nog lang lastig blijven vallen. Dus spreek de persoon die iets vervelends over je zei direct aan en laat op een duidelijke manier weten hoe jij je voelt en dat je daar niet van gediend bent!

Ook direct meer zelfvertrouwen? Bestel de cursus zelfvertrouwen en assertiviteit of lees meer!