Wanneer je een positieve instelling hebt, gaat alles je meestal voor de wind. Een negatief ingesteld persoon heeft hier moeite mee. Zij kunnen de gedachte niet omzetten naar positief. Als je in een depressie zit, ben je genoodzaakt om hulpverlening in te schakelen. Nee je hoeft je hier niet voor te schamen, er zijn genoeg mensen die het zelfde “mankeert”. Het lijkt net of is dit een ziekte, maar dat is het uiteraard niet. Je brein moet even anders denken. Ga naar een huisarts en raadpleeg hem of haar. Probeer zo goed mogelijk te omschrijven wat er aan scheelt. Een verwijzing naar een specialist is dan vaak de conclusie.

Je hoeft het wiel niet elke keer uit te vinden

Wat vaak vergeten wordt, is dat wat anderen al voor jou bedacht hebben jijzelf niet hoeft te doen. Het wiel hoef je maar één keer uit te vinden zeggen ze dan. Laat daarom de gedachte los dat je het zelf wel kan. Als de oorzaak en de symptomen helder zijn, kan gestart worden met een behandeling. Til hier nu niet te zwaar aan. Jij bepaalt wat je wil en waar aan gewerkt moet worden. Indien je je niet prettig voelt bij een bepaald persoon, vraag dan gelijk om iemand anders. Schroom niet dit gelijk te melden. Er zou anders gelijk veel kostbare tijd verloren gaan en dit zou zonde zijn.

Het ombuigen van negatieve gedachten

Als je dan in die negatieve spiraal of vicieuze cirkel terecht bent gekomen, luister dan eens naar mensen die hier ervaring mee hebben. Forums te over als je op internet zoekt. Doe mee in een discussie. Kwaad kan dit nooit. Niet geschoten is altijd mis.  Als het je ontbreekt om zelfverzekerder over te komen, probeer dan eerst eens om een training of cursus hierin te volgen. Dit zal zeker niet in 1 klap een oplossing te zijn, maar zal je indirect helpen om progressie te boeken.