Pathologische angst 

Pathologische angst

Een synoniem van pathologische angst is ziekteverschijnselen. Zo zijn er een aantal verschillende soorten van pathologische angsten. Onder andere vallen hieronder stressstoornissen en agorafobie. Deze twee behandelen wij in dit artikel.

 

Agorafobie

Agorafobie betekend letterlijk pleinvrees of angst voor pleinen. Veel mensen hebben hier mee te maken en hier is vaak geen directe oplossing voor te bedenken. Agorafobie kenmerkt zich vooral in het feit dat men zich niet wil begeven in open ruimten. Op plaatsen waar veel mensen zijn. Om angsten te vermijden probeert men deze plekken dus te ontlopen. De anticipatie angst is daar weer een gevolg van of kan daar uit voort vloeien. Anticipatie betekend dat je geen “angst door angst krijgt”.

 

Stressstoornissen

Stressstoornissen ontstaan als gevolg van stress gevende situaties. Dit kan bijvoorbeeld komen door een levensbedreiging of dat je betrouwbaarheid is aangetast. Met een mooi woord zegt met dan een bedreiging van jouw integriteit. Dit kan zelfs tot gevolg hebben dat je hier een traumatische aandoening aan overhoudt.

 

Wat is eigenwaarde

Wat is eigenwaarde? Dat is natuurlijk best een lastige vraag die we moeten gaan ontleden om een antwoord te kunnen geven. Eigenwaarde is net als zelfvertrouwen en assertiviteit een belangrijke kwaliteit waarmee je verder kunt komen in het leven. Eigenwaarde is het best te omschrijven als weten wat je zelf waard bent, jij bent er zelf van overtuigd dat wat je doet goed is en je kunt daarmee leven. Je bent overtuigd van je eigen kwaliteiten en respecteert de mensen om je heen.

Jouw gevoel van eigenwaarde geeft je de zekerheid die je nodig hebt om te kiezen of iets goed is of fout omdat je simpelweg weet wat je moet doen. Je bent door je gevoel van eigenwaarde in staat om als een rechtschapen mens door het leven te gaan en de mensen o je heen weten dat je te vertrouwen bent omdat jij altijd de juiste keuzes maakt. En maak je toch een keer een fout dan ben jij ook de eerste die dat toe durft te geven want je weet dat er soms fouten gemaakt kan worden en niemand is perfect. Maar je leert er wel van en je eigenwaarde zal alleen nog maar verder groeien doordat je leert van wat je gedaan hebt en wat er gebeurt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *